Oʻzbek ishora tili harflarini tanib olish algoritmi - Urinov, Elmurod; Muhriddin, Umarov (Потомки Аль-Фаргани, 2024)
Ushbu maqolada oʻzbek imo-ishora tilining daktil alifbosi harflarini tanib olish algoritmi yoritilgan boʻlib, qoʻyilgan masalani yechish uchun chuqur oʻqitishga asoslangan YOLO arxitekturasining beshinchi versiyasidan foydalanilgan. Modelni oʻqitish uchun oʻzbek imo-ishora tilining daktil alifbosi harflarini ifodalovchi tasvirlardan tashkil topgan tasvirlar toʻplami hosil qilingan. Ishlab chiqilgan model samaradorligini baholash uchun precision, recall, average precision kabi mezonlardan foydalanilgan.